Botwinkowa tarta z czerwoną soczewicą

378

Sezon na botwinę niestety się już kończy, zatem wypadałoby ostatni raz z niej skorzystać. Były już placuszki, kotlety, chłodnik, a dziś pora na tartę. Danie dość proste, nieco czasochłonne (za sprawą spodu), ale warto pokusić się o ten smakołyk w takiej postaci. Jeśli nie chcecie robić spodu, polecam kupić ciasto francuskie, wtedy obiad będzie gotowy w pół godziny:)

Składniki na spód:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,75 szklanki oleju
  • 0,75 szklanki wody
  • szczypta soli
  • szczypta oregano

    Składniki na nadzienie:

  • Pęczek botwiny
  • 0,75 szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • sól, pieprz, ostra papryka do smaku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka kaszki kukurydzianej
  • Około 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy
    Można dorzucić koperek (u mnie niestety nie było)

    Przygotowanie spodu:
    1. Do miski wrzucamy mąkę, sól i oregano, mieszamy.
    2. Dolewamy olej i powoli wodę.
    3. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Dokładnie, by ciasto się dobrze połączyło.
    4. Dość szybko formujemy kulkę (unikamy kontaktu z dłońmi, ciasto nie powinno przechwycić ciepła).
    5. Zawijamy w woreczek foliowy i wkładamy do zamrażarki na czas przygotowania farszu.

    Przygotowanie nadzienia:
    1. Umytą botwinę (łodygi i liście) drobno siekamy. Buraczki należy odkroić, dokładnie jeszcze raz umyć, pokroić w plastry (bez obierania) i odłożyć.
    2. Rozgrzewamy oliwę na wysokiej patelni. Wrzucamy botwinę. Chwilę podsmażamy.
    3. Wsypujemy soczewicę, zalewamy wodą tak, by przykryć botwinę i soczewicę.
    4. Całość dusimy aż soczewica zmięknie. W czasie gotowania można dolewać troszkę wody.
    5. Teraz kropimy cytryną, solimy, pieprzymy.
    6. Dosypujemy łyżkę kaszy kukurydzianej i 2 minuty gotujemy. Woda powinna całkowicie odparować.

    Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na natłuszczoną oliwą formę wykładamy szybko ciasto, pamiętając o tym, by troszkę z niej wystawało. Nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy lekko (około 10 minut)
    Wykładamy farsz, a na wierzch układamy pokrojoną w plastry marchewkę i buraczki. Całość pieczemy około 30 minut.

    tarta3
    tarta

Join the Conversation

  1. Mmm, musiała smakować wybornie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close