Bomba wapnia i żelaza czyli pasta z jarmużu i brokuła do makaronu

7/21/2014



W Biedronce natrafiłam na jarmuż i bez zastanowienia wpakowałam do koszyka. Jarmuż bowiem jest bombą składników odżywczych. Co w nim jest? Przede wszystkim żelazo, wapń, witamina K, witaminy C, karotenoidy (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny). Brokuł również ma mnóstwo wapnia i żelaza, a do tego potas i megadawkę witaminy C. Połączenie tych dwóch warzyw jest wręcz idealne dla wegan. Pastę robi się szybko, ma świetny smak, a podana z makaronem - aaa pycha!

Składniki:
Pół brokuła
Około 2 garści jarmużu
Pół cebuli
2 małe ząbki czosnku lub 1 duży
Pół słodkiego jabłka
1 łyżeczka sosu sojowego
1/4 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego
Pieprz, sól, ewentualnie ostra papryka do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka płatków migdałowych
2 łyżki ziaren słonecznika


Przygotowanie:
1. Gotujemy brokuł w lekko osolonej wodzie. Studzimy.
2. Do blendera wrzucamy cebulę i czosnek, miksujemy.
3. Dodajemy jarmuż i brokuł oraz jabłko + wszystkie przyprawy, sos sojowy, cytrynę, mleko. Miksujemy na gładką masę.
4. Pastę wykładamy na makaron i obsypujemy ją płatkami migdałowymi oraz ziarnami słonecznika. Całość kropimy lekko sosem sojowym.






Zobacz inne

0 komentarzy

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl