Bomba wapnia i żelaza czyli pasta z jarmużu i brokuła do makaronu

861

W Biedronce natrafiłam na jarmuż i bez zastanowienia wpakowałam do koszyka. Jarmuż bowiem jest bombą składników odżywczych. Co w nim jest? Przede wszystkim żelazo, wapń, witamina K, witaminy C, karotenoidy (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny). Brokuł również ma mnóstwo wapnia i żelaza, a do tego potas i megadawkę witaminy C. Połączenie tych dwóch warzyw jest wręcz idealne dla wegan. Pastę robi się szybko, ma świetny smak, a podana z makaronem – aaa pycha!

Pasta z jarmużu i brokuła do makaronu:

Składniki:

  • Pół brokuła
  • Około 2 garści jarmużu
  • Pół cebuli
  • 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży
  • Pół słodkiego jabłka
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/4 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego
  • Pieprz, sól, ewentualnie ostra papryka do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 2 łyżki ziaren słonecznika

Przygotowanie:

1. Gotujemy brokuł w lekko osolonej wodzie. Studzimy.
2. Do blendera wrzucamy cebulę i czosnek, miksujemy.
3. Dodajemy jarmuż i brokuł oraz jabłko + wszystkie przyprawy, sos sojowy, cytrynę, mleko. Miksujemy na gładką masę.
4. Pastę wykładamy na makaron i obsypujemy ją płatkami migdałowymi oraz ziarnami słonecznika. Całość kropimy lekko sosem sojowym.

pasta+jarmu%C5%BC

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close