Wegański biszkopt z kremem z orzechów nerkowca i karmelizowanymi gruszkami

6/21/2014




W pieczeniu ciast nigdy nie czułam się dobra. Kiedyś próbowałam upiec szarlotkę, ale nie wyszła, podobnie zresztą jak ciastka, które całkowicie spaliłam:) Ale odkąd porzuciłam jajka i nabiał, pieczenie stało się dziecinnie proste :) Zobaczyłam, że tartę można piec bez masła, a biszkopt wcale nie potrzebuje jajek. Jak? Zobaczcie sami, kupcie składniki i cieszcie się tą słodką przyjemnością w 100% wegańskiej wersji! Przepis na biszkopt znalazłam u Matki Weganki - dziękuję! Wstawiam tutaj:

Składniki na biszkopt:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
torebka cukru waniliowego
0,5 szklanki oleju roślinnego

1 szklanka mleka sojowego
1 łyżeczka sody
2 łyżki soku z cytryny

Składniki na krem z nerkowców:
160 g orzechów nerkowca
2 łyżki wiórków kokosowych
pół laski wanilii
0,5 szklanki wody
1/4 szklanki mleka sojowego
1/4 szklanki brązowego cukru

Karmelizowane gruszki:
4 gruszki
Około 1/3 szklanki wody
1/4 szklanki cukru brązowego

Opcjonalnie:
Garść migdałów do posypania całości ciasta

Przygotowanie biszkoptu:
1. Do miski po kolei wrzucamy: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i pół szklanki mleka sojowego - mieszamy.
2. W szklance mleka sojowego rozpuszczamy sodę, dolewamy razem z olejem do masy.
3. Całość mieszamy i przekładamy do wysmarowanej olejem tortownicy. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach - do momentu aż wierzch zacznie się brązowić, polecam sprawdzić też drewnianym patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest surowe.

Gdy biszkopt się piecze, zaczynamy robić krem.

Przygotowanie kremu:
1. Nerkowce, wiórki, cukier i wanilię wkładamy do blendera i na jak największych obrotach próbujemy zmielić na mąkę - jeśli nie da się zmielić wszystkich składników, to nic nie szkodzi - zmielą się później.
2. Dolewamy powoli wodę i mleko oraz sok z cytryny i miksujemy dalej aż uzyskamy jednolitą masę - płyny należy wlewać stopniowo, ponieważ od nich zależy gęstość masy, która nie powinna być lejąca się, a w miarę gęsta. Krem wkładamy do lodówki, a w międzyczasie zaczynamy przygotowywać gruszki.


Przygotowanie gruszek:
1. Gruszki obieramy i kroimy w plastry, większą kostkę - dowolnie, by były to większe kawałki.
2. Na patelnię wrzucamy cukier i wodę, chwilę mieszamy i dorzucamy gruszki - ciągle mieszamy. Mieszamy do momentu aż całość zrobi się gęsta a gruszki będą ładnie oblepione karmelem.


Przygotowanie ciasta:
1. Upieczony biszkopt studzimy. Górną część musimy odkroić, przełożyć obok i pokruszyć.
2. Na biszkopt nakładamy 2/3 przygotowanego kremu.
3. Na krem ląduję pokruszony biszkopt.
4. Następnie układamy gruszki i rozkładamy nierównomiernie resztkę kremu.
5. Całość można posypać migdałami w płatkach lub podsmażonymi na patelni po gruszkach (z resztkami karmelu) pokrojonymi migdałami.
6. Całość wstawiamy do lodówki na około godzinę.









Zobacz inne

2 komentarzy

  1. najlepszy ten krem! choć i całe ciacho świetnie przyrządzone :)

    OdpowiedzUsuń
  2. VegeSzamanka24.06.2014, 09:31

    krem pycha:) biszkopt tez super, więc można kombinować z różnymi owocami. Czekam na maliny:)

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl