Śródziemnomorskie kotleciki z ryżu, marchewki i oliwek

6/09/2014



 


Sobotni festiwal ryży nieco się przedłużył i po nadziewanej papryce, pasztecie (który nie spełnił moich oczekiwań, więc przepisu nie będzie:)) w niedzielę wyszły wegańskie kotleciki z marchwią i oliwkami. Zrezygnowałam ze smażenia i masa powędrowała do piekarnika. Efekt? Mocno oliwkowe, pachnące oregano i bazylią kotlety. W sam raz do ziemniaków i surówki, choć sprawdzą się też w bułce.

Składniki: (na 7-8 kotletów)
2-3 szklanki ugotowanego ryżu
1 duża starta marchew
3/4 szklanki oliwek zielonych
Około 0,5 szklanki koncentratu pomidorowego (z kartonika, konsystencja jak sos) - opcjonalnie można dać pomidory z puszki
Sól, pieprz, oregano, bazylia, chili
Troszkę pestek słonecznika do posypania
5 łyżek oleju*
1 łyżka mąki*

*ilość użytych składników jest orientacyjna - należy sprawdzać kleistość masy i w razie potrzeby dodać więcej oleju (jeśli jest za sucha)

Przygotowanie:
1. Ugotowany ryż blenderujemy z koncentratem pomidorowym.
2. Dodajemy startą marchewkę i pokrojone na cztery oliwki.
3. Przyprawiamy do smaku, mieszamy.
4. Dodajemy olej, w razie potrzeby więcej koncentratu, troszkę maki.
5. Wszystko mieszamy, formujemy kotleciki, obsypujemy je pestkami i wrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Gdy zrobią się złote, przekładamy na drugą stronę i również pieczemy 15 minut.











Zobacz inne

2 komentarzy

  1. Pięknie wyglądają ;) Pytanie: czy można użyć brązowego ryżu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli go dobrze ugotujesz i będzie bardzo miękki to chyba tak:)

      Usuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl