Pizza na cienkim cieście z sosem à la ser

6/02/2014



Jeśli tęsknicie za przypalonym serem na pizzy, to koniecznie musicie spróbować sosu beszamelowego w nieco innej wersji. Zapieczony na pizzy wygląda jak ser, smakuje bardziej jak sos, ale przy użyciu mleka sojowego, które nie jest słodkie i dodaniu nieco przypraw, fajnie komponuje się z całością.
Ciasto do pizzy jest z kolei cienkie, kruche i smakuje jak w niejednej dobrej pizzerii. Do swojej użyłam pieczarek, pomidorów, oliwek i bazylii, ale możecie na wierzch położyć takie warzywa, jakie lubicie.

Przepis na 2 średniej wielkości pizze
Niezbędne: papier do pieczenia

Składniki na ciasto:
1 szklanka ciepłej wody (letniej, nie może być gorąca)
2,5 szklanki mąki (najlepiej białej)
0,5 kostki świeżych drożdży
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich - do tego większa szczypta oregano i bazylii

Składniki na sos beszamelowy:
5 łyżek oleju
5 łyżek mąki
2 szklanki mleka sojowego (jak najmniej słodkiego) - idealne będzie takie zrobione w domu (lub innego mleka roślinnego)
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
sok z połówki cytryny

Sos pomidorowy na spód pizzy:
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1 szklanka koncentratu pomidorowego dobrej jakości (najlepiej w kartoniku)

Przygotowanie ciasta:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier i przyprawy - od razu dodajemy rozpuszczone drożdże o olej.
3. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, następnie dobrze wyrabiamy aż ciasto nie będzie się kleiło (można podsypać mąką).
4. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce po ściereczką. Ja stawiam miskę na jeden z rozgrzanych wcześniej palników (w międzyczasie zawsze się coś obok też gotuje). Ciasto odstawiamy na około 30 minut.
5. WAŻNE: w tym czasie nagrzewamy piekarnik: ustawiamy na termoobieg na 260 stopni. W środku musi również znajdować się blacha, na której będzie pieczona pizza. Piekarnik musi się bardzo mocno rozgrzać. 

Przygotowanie sosu pomidorowego:
1. Miażdżymy ząbki czosnku i drobno posiekane podsmażamy lekko na oliwie z oliwek.
2. Dodajemy pomidory, koncentrat i przyprawy. Wszystko zostawiamy na małym ogniu jakieś 10-15 minut.

Przygotowanie sosu beszamelowego:
1. Rozgrzewamy olej na patelni (nie musi być bardzo rozgrzany, wystarczy, że pojawią się pierwsze bąbelki).
2. Wsypujemy szybko mąkę, gałkę, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy do gładkiej masy - eliminujemy grudki.
3. Wlewamy mleko sojowe, dalej mieszamy - sos już powinien zgęstnieć. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
Jeśli sos będzie za gęsty można dodać więcej mleka, jeśli za rzadki - więcej mąki.

W tym czasie również przygotowujemy wszystkie warzywa, które chcemy umieścić na pizzy. 

Dalsze postępowanie:
1. Gdy ciasto już wyrośnie, przygotowujemy sobie papier do pieczenia na jednym blacie, na drugim ustawiamy kartkę i przygotowujemy rękawiczki (trzeba będzie na chwilę wyjąć gorącą blachę).
2. Połowę przygotowanego ciasta układamy na papierze do pieczenia, który wcześniej lekko smarujemy oliwą.
3. Ciasto trzeba rozwałkować, ma być cienkie, ale się nie rozklejać. By nadać mu pożądany kształt na koniec można je obrysować nożem.
4. Smarujemy ciasto sosem pomidorowym - polecam dużo.
5. Układamy wszystkie warzywa i gdzieniegdzie rzucamy sos beszamelowy.
6. Gdy mamy już przygotowane ciasto, należy wyjąć gorącą blachę na kratkę lub inne odporne na temperaturę podłoże i przełożyć pizzę na papierze.
7. Po włożeniu do piekarnika piec około 10 minut na 260 stopniach.










Zobacz inne

2 komentarzy

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl