Papryka faszerowana ryżem i świeżym szpinakiem

6/07/2014


Wstyd się przyznać, ale do obiadu zainspirował mnie tzw. Pan Kanapka, od którego kiedyś kupiłam podobne papryczki. Danie proste, sycące, ale wymaga czasu i odpowiedniego przyprawienia. Jeśli lubicie się bawić w kuchni lub szukacie smacznego i ładnie wykonanego dania (np. na przyjęcie), to zróbcie pieczone papryki.

Składniki:
3 czerwone papryki
3 szklanki ugotowanego ryżu
0,5 kg świeżego szpinaku (można zastąpić mrożonym)
sól, pieprz, ostra papryka
1 łyżka sproszkowanego bulionu warzywnego
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku



Przygotowanie:
1. Gotujemy ryż.
2. Paprykę kroimy na pół, oczyszczamy z pestek. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Paprykę wrzucamy do woreczka do pieczenia, dosypujemy sproszkowany bulion, nieco soli, ostrej papryki i pieprzu.
3. Gdy papryka się piecze (jakieś 15 minut), myjemy i rwiemy świeży szpinak. Na rozgrzaną patelnię (z łyżką oliwy) wrzucamy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec, gdy szpinak zmaleje i puści wodę, dorzucamy pokrojony czosnek. Dusimy jeszcze 5 minut. Na koniec wlewamy sok z cytryny.
5. Do ugotowanego ryżu dodajemy szpinak z całą zawartością patelni, czyli także z wodą. Wszystkie mieszamy.
6. Przygotowaną masą nadziewamy każdą z połówek papryki, wstawiamy do piekarnika na 20 minut (na 180 stopni).
7. Gotowe!






Zobacz inne

3 komentarzy

  1. Uwielbiam wszystko co faszerowane, łapię jedną paprykę i uciekam! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Łap:) bo pyszna i lekka, a i dzięki za koment:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny pomysł :) Muszę koniecznie wypróbować :) Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej akcji "Czas na szpinak 4", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl