Kotlety z zielonej soczewicy i ziemniaków z sosem z suszonym pomidorów i papryczek chili

6/16/2014





Na blogu można już znaleźć kilka przepisów na wegańskie kotlety czy burgery - ale tych nigdy za dużo:) Można je bowiem podawać tradycyjnie z ziemniakami, wsadzić w chrupiącą bułkę z warzywami, a nawet zjeść zimne jako przekąska w pracy czy w szkole.

Dzisiejsze pieczone kotlety z zielonej soczewicy i ziemniaków połączyłam z marchewką i przyprawiłam czosnkiem niedźwiedzim oraz sosem sojowym. Czosnek nadał im ciekawy smak, więc warto go tutaj dodać. Kotlety podałam z lekko ostrym, wymyślonym na szybko sosem (który zresztą okazał się hitem) z suszonych pomidorów i konserwowych papryczek chili. Sos na bazie śmietany owsianej jest lekki i można go dodawać do różnych dań. Do tego była jeszcze surówka z rzodkiewki, imbiru, kolendry i czarnuszki (przepis niebawem) i klasyczna marchewka.

Składniki na 8 kotletów:
1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
1 szklanka ugotowanych ziemniaków
1 średnia marchewka
0,5 pęczka natki pietruszki
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki płatków owsianych
2 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki mąki lub bułki tartej (można dać pół na pół)
0,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
4 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz, słodka/ostra papryka

Składniki na sos:
0,5 szklanki suszonych pomidorów w zalewie
1 szklanka papryczek chili konserwowych
Mała śmietana owsiana lub inna roślinna
Trochę mleka sojowego dla rozrzedzenia sosu
Sól, pieprz

Przygotowanie kotletów:
1. Kroimy drobno cebulkę i szklimy ją na niewielkiej ilości oleju.
2. Cebulę, ząbki czosnku, pokrojoną natkę pietruszki i zieloną soczewicę blenderujemy.
3. Dodajemy czosnek niedźwiedzi i sos sojowy, mieszamy.
4. Dodajemy marchewkę startą na drobnych oczkach i ziemniaki - staramy się je jak najbardziej rozdrobnić, by powstała jednolita masa.
5. Dodajemy płatki owsiane, słonecznik, mąkę lub bułkę tartą.
6. Wszystko łączymy, przyprawiamy do smaku.
7. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
8. Formujemy kotlety i wykładamy je na blachę. Pieczemy po około 15-20 minut z każdej ze stron.





Przygotowanie sosu:
1. Suszone pomidory i papryczki blenderujemy ze śmietaną, doprawiamy. Jeśli sos jest za gęsty dolewamy troszkę mleka i ponownie blenderujemy przez chwilę.








Zobacz inne

1 komentarzy

  1. Takie kotlety już robiłam wielokrotnie, ale podkradam przepis na sos! wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl