Kotlety z czerwonej fasoli, soczewicy i jaglanki

6/01/2014





Dziś na obiad były treściwe kotlety o prostym smaku. My je zjedliśmy jako burgery z bułkami i warzywami, ale będą dobre także z ziemniakami i surówkami. Kotlety fajnie się formuje i smaży, nie rozpadają się, są zwarte a jednocześnie miękkie. 

Składniki: (na 8-9 większych kotletów)
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka zielonej soczewicy
1/4 szklanki kaszy jaglanej
Pół pęczka koperku
3 łyżki mąki z cieciorki
0,5 szklanki płatków owsianych (bezglutenowo: płatki owsiane zastąp 3 łyżkami kaszy kukurydzianej i 2 łyżkami skrobi ziemniaczanej)
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka ziaren pieprzu
1 łyżeczka soli
olej do smażenia




Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną płuczemy zimną wodą, wrzucamy do garnka i zalewamy 1,5 szklanki wody. Gotujemy do momentu aż zacznie mięknąć, ale nie będzie jeszcze się rozpadać. (w stylu al dente).
2. Soczewicę i fasolę blenderujemy.
3. Mielimy pieprz.
4. Do miski ze zblenderowaną fasolą i soczewicą wrzucamy kaszę jaglaną, posiekany koperek, przyprawy.
5. Dodajemy zmiksowane na mąkę płatki owsiane.
6. Dodajemy mąkę z ciecierzycy. Wszystko mieszamy na gładką masę.
7. Formujemy kotlety - większe na burgery, mniejsze do innych dań.
8. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.








Zobacz inne

0 komentarzy

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl