Gnocchi z młodych buraków w sosie kokosowym z migdałami i kolendrą

6/13/2014



Młode buraczki już od tygodnia leżały w lodówce i czekały aż coś z nich zrobię. Początkowo miała być po prostu botwinka, ale po kilku dniach liście padły. Szukałam inspiracji, a że uwielbiam kuchnię indyjską i orientalne smaki, to przeglądałam zagraniczne blogi. Trafiłam na Indiansimmer - to było to! Jedyną przeszkodą było jajko w gnocchi, ale się okazało bardzo prosto można je ominąć. Przepis troszeczkę zmodyfikowałam, dodając świeżą kolendrę. Danie jest boskie, już wiem, że będzie gościć na moim stole często:)

Składniki na gnocchi:
4 młode buraki (z botwinki)
0,5 kg ziemniaków (2 szklanki ugotowanych i zgniecionych)
2 3/4 szklanki mąki
szczypta soli

Składniki na sos:
1 puszka mleczka kokosowego
2 łyżeczki wiórków kokosowych
4 łyżeczki skruszonych migdałów (można dać płatki lub bardziej zmiażdżone, zależy, jak kto lubi)
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
1 łyżeczka sproszkowanego chilli
1,5 łyżeczki sproszkowanej kolendry
1 łyżeczka ziaren kolendry
3 liście laurowe

Przygotowanie gnocchi:
1. Myjemy buraki, nacieramy je lekko oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni. Pieczemy około 30 minut, do momentu, gdy swobodnie będzie można wsadzić do nich widelec.
2. Obieramy i gotujemy ziemniaki. Następnie rozdrabniamy je jak najbardziej widelcem. Studzimy.
3. Upieczone buraki ostrożnie obieramy ze skórki (można przez kuchenną rękawicę), kroimy w kostkę i wrzucamy do blendera. Dokładnie miksujemy.
4. Ostudzone ziemniaki (2 szklanki) łączymy z ciepłymi (to bardzo ważne! bo dzięki temu nie musimy dawać jajka:) burakami (3/4 szklanki). Mieszamy i pozbywamy się jakichkolwiek grudek widelcem.
5. Dodajemy 2 3/4 szklanki mąki, dobrze mieszamy i zaczynamy wyrabiac ciasto, będzie się nieco kleiło więc można podsypywać lekko mąką. Wyrabiamy około 10 minut, tworzymy z ciasta długi wałek.
6. Gotujemy wodę w garnku z odrobiną soli. Kroimy ciasto na 1,5 cm kawałki, które wzdłuż przekrajmy na pół. Wrzucamy je partiami na wrzącą wodę. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy około 3-4 minut.




Przygotowanie sosu:
1. Na rozgrzaną patelnię (bez oleju) wrzucamy wiórki kokosowe i migdały - prażymy do momentu aż wiórki zyskają lekko złoty kolor.
3. Dodajemy starty imbir, zmiażdżony czosnek. Mieszamy, po 1-2 minutach dorzucamy wszystkie przyprawy, łącznie z liśćmi laurowymi. Mieszamy ponownie.
4. Dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy, gotujemy około 5 minut, solimy ewentualnie do smaku.
5. Do sosu dorzucamy gnocchi i gotujemy je razem kilka minut.
6. Całość posypujemy świeżą kolendrą.











Zobacz inne

2 komentarzy

  1. a ile trwa przygowtowanie tak mniej wiécej?

    OdpowiedzUsuń
  2. najdłużej schodzi się z upieczeniem buraków i ugotowaniem ziemniaków (one muszą się jeszcze schłodzić), całość myślę, że 2 godziny, ale samo wyrobienie ciasta i ugotowanie gnocchi oraz sosu zajmuje góra pół godziny:)

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl