Tarta z truskawkami – bez jajek, masła i mleka 100% wegańska

1.8K
Tarta z truskawkami bez jajek – czyli idealne wegańskie ciasto na lato. Bardzo prosty przepis!

Tarta z truskawkami wegańska

Wszędzie pachnie truskawkami i mam wrażenie, że w tym roku są wyjątkowo dobre. Słodkie, soczyste, po prostu pyszne! Wokół też królują tarty, więc weganie niech nie zazdroszczą – a zrobią sami.

Przepis jest w pełni wegański – nie używam jajek, mleka, masła. Ta truskawkowa tarta jest bardzo prosta, w szczególności ciasto, które można wykorzystać również do innych przepisów na wegańskie słodkości.

Tarta z truskawkami i budyniem

Nadzieniem tarty jest po prostu budyń. Nic wymyślnego, ot! Dlatego ciasto z truskawkami możesz zrobić bez wymyślnych składników. Mąka, mleko sojowe, budyń, truskawki 🙂

Ttruskawki

Tarta z truskawkami bez jajek – przepis

Składniki na tartę z truskawkami: przepis na kruche ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru (ja dałam pół na pół biały i brązowy, może być też trzcinowy)
  • 1 laska wanilii lub 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki mleka sojowego
  • 0,5 szklanki oleju

Składniki na nadzienie z budyniu:

  • WAŻNE: ja użyłam agaru (jeśli go nie macie, można ugotować 2 budynie w mniejszej ilości mleka – by był bardziej gęsty)
  • 0,75 kilograma truskawek
  • 1 budyń śmietankowy (wegański)
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1,25 szklanki mleka sojowego
  • agar

Przygotowanie spodu:

1. Wrzucamy wszystkie składniki do miski, najpierw mieszamy drewnianą łyżką, później zagniatamy na jednolitą masę. Formę do tarty smarujemy olejem, wykładamy ciastem (również boki – nieco by wystawały)
2. Do nagrzanego na 180 stopni piekarnika (termoobieg) wstawiamy tartę. Pieczemy około 30 minut (u mnie było 25 minut) aż się zacznie ładnie rumienić.

Przygotowanie nadzienia:

1. Więcej nić pół szklanki truskawek blendujemy z niewielką ilością cukru. W małym rondelku rozrabiamy 2 łyżeczki agaru z ciepłą wodą, dodajemy do truskawek. Odstawiamy. (można to pominąć jeśli nie macie agaru).
2. Gotujemy budyń zgodnie z opisem na opakowaniu, jednak z mniejszą ilością mleka – w rondlu gotujemy 1 szklankę, a budyń rozrabiamy w połówce. Dodajemy wiórki kokosowe.
3. Do ciepłego budyniu dodajemy połączony z ciepłą wodą agar (3 łyżeczki).

Przygotowanie ciasta z truskawkami krok po kroku:

  1. Na upieczoną tartę wlewamy zmiksowane truskawki i od razu przekładamy budyń,
  2. Na to kładziemy przekrojone na pół truskawki.
  3. Odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.
kruche

 

tarta

 

tarta z truskawkami i budynem

 

tarta z truskawkami bez jajek

 

 

Join the Conversation

  1. truskawki dziś będą kupione, więc czas też by zrobić tak świetną tartę, dla osłody życia 🙂

  2. Anonimowy says:

    B. ciekawe, ponieważ większość tego typu tart polega głównie na wylaniu budyniu i posypaniu owocami, podoba mi się:)!
    Zabieram się właśnie do pracy :)!

  3. I jak wyszło? Smakowało?:)

  4. Anonimowy says:

    Próbowałam, nawet bez agaru było pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close