Szybkie fusilli z warzywami

5/04/2014



Wiosną i latem nie lubimy stać w kuchni - słoneczne dni lepiej spędzać na świeżym powietrzu. Jednak jak już zabieramy się do gotowania, szukamy czegoś szybkiego. A to fusilli właśnie takie jest - wystarczy pół godziny, by przygotować smaczny a zarazem zdrowy posiłek.



Składniki:
Paczka makaronu pełnoziarnistego fusilli (świderki) lub dowolne makaronu
1 bakłażan
2 cukinie
6 pomidorów
3-4 ząbki czosnku
pół pęczka pietruszki
2 garstki kaparów
pestki dyni



oliwa z oliwek
sól, pieprz
oregano
ostra papryka (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Drobno siekamy czosnek, cukinię i bakłażana kroimy w niedużą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy czosnek i podsmażamy 2-3 minuty. Następnie dorzucamy cukinię - chwilę ją smażymy - i bakłażana, obsypujemy pieprzem. Z soleniem trzeba będzie poczekać aż warzywa lekko zmiękną, by za szybko nie puściły wody.
Gdy cukinia i bakłażan się duszą, kroimy pomidory w kostkę. Po około 7 minutach solimy warzywa na patelni i dodajemy pomidory. W tym czasie można wstawić wodę na makaron.

Po około 10 minutach pomidory powinny przybrać postać gęstego sosu. Teraz dodajemy kapary, oregano i ostrą paprykę. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.



Pestki dyni należy lekko podprażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu).

Sos z warzywami nakładać na makaron, obsypać posiekaną pietruszką i uprażonymi pestkami dyni.











Zobacz inne

0 komentarzy

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl