Szybkie fusilli z warzywami

341

Wiosną i latem nie lubimy stać w kuchni – słoneczne dni lepiej spędzać na świeżym powietrzu. Jednak jak już zabieramy się do gotowania, szukamy czegoś szybkiego. A to fusilli właśnie takie jest – wystarczy pół godziny, by przygotować smaczny a zarazem zdrowy posiłek.

Składniki:
Paczka makaronu pełnoziarnistego fusilli (świderki) lub dowolne makaronu
1 bakłażan
2 cukinie
6 pomidorów
3-4 ząbki czosnku
pół pęczka pietruszki
2 garstki kaparów
pestki dyni

P1010180

oliwa z oliwek
sól, pieprz
oregano
ostra papryka (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Drobno siekamy czosnek, cukinię i bakłażana kroimy w niedużą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy czosnek i podsmażamy 2-3 minuty. Następnie dorzucamy cukinię – chwilę ją smażymy – i bakłażana, obsypujemy pieprzem. Z soleniem trzeba będzie poczekać aż warzywa lekko zmiękną, by za szybko nie puściły wody.
Gdy cukinia i bakłażan się duszą, kroimy pomidory w kostkę. Po około 7 minutach solimy warzywa na patelni i dodajemy pomidory. W tym czasie można wstawić wodę na makaron.

Po około 10 minutach pomidory powinny przybrać postać gęstego sosu. Teraz dodajemy kapary, oregano i ostrą paprykę. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.

P1010202

Pestki dyni należy lekko podprażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu).

Sos z warzywami nakładać na makaron, obsypać posiekaną pietruszką i uprażonymi pestkami dyni.

P1010219



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close