Red burger czyli burakowa wariacja z wegańskimi bułkami

5/14/2014




Tani obiad? Czemu nie! Zdrowo - jak najbardziej, i co najważniejsze - ciekawie i smacznie.
Kocham buraki pod każdą postacią, a że nigdy nie jadłam burgerów z nich przyrządzonych, to kombinowałam, jak je zrobić. I przyznam szczerze, że pomysł pojawił się tuż przed zaśnięciem. Może to dziwne, że po całym dniu myślę o jedzeniu:), a
le najlepsze przepisy właśnie wtedy przychodzą mi do głowy.

Składniki na burgery:
2 buraki średniej wielkości
1/4 szklanki nieugotowanej kaszy gryczanej (będziemy ją gotować)
3-4 łyżki skrobi ziemniaczanej
3 łyżki płatków owsianych
sól
pieprz

Składniki na panierkę do burgerów:
3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrębów orkiszowych
2 łyżki pestek słonecznika

Składniki na bułki:
50 g droższy świeżych (pół kostki)
1/4 ciepłej wody do rozpuszczenia droższy
2 szklanki mleka sojowego
1/4 szklanki oleju
1 łyżka soli
1/4 szklanka cukru
0,75-1 kg mąki pełnoziarnistej
Trochę mąki białej do obsypywania
Pestki słonecznika, sezam lub płatki owsiane - cokolwiek do wyłożenia na wierzch bułek.

Przygotowanie burgerów:
1. Gotujemy buraki w skórkach - można ugotować na półmiękko. Po ugotowaniu obieramy je i ścieramy na tartce (ja starłam na najgrubszych oczkach, ale jeśli wolicie, można na tych drobniejszych).
2. Gotujemy kaszę.
3. Starte buraki kaszę mieszamy, dodajemy przyprawy, płatki owsiane i skrobię - jeśli będą się słabo kleiły można dosypać jej więcej.
4. Przygotowujemy panierkę - blenderujemy wszystkie składniki.
5. Rozgrzewamy olej i wrzucamy burgery obtoczone w panierce. Smażymy z obu stron na złoty kolor.



Przygotowanie bułek:
1. Rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie (nie może być za gorąca, lekko ciepła). Zostawiamy na 10 minut.
2. Do rozpuszczonych drożdży dosypujemy cukier, dodajemy olej i mleko.
3. Następnie wsypujemy sól, mieszamy i stopniowo dosypujemy mąki - do czasu powstania zwartej masy.
4. Zaczynamy ugniatać ciasto - będzie się mocno kleiło, więc co raz dosypujemy mąki.  Ugniatamy około 10 minut.
5. Ciasto przekładamy do miski, nakładamy ściereczkę i wstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Ja stawiam je na ciepły palnik po np. smażeniu.
6. Rozgrzewamy do około 160-180 stopni.
7. W tym czasie znów chwilkę wyrabiamy ciasto i dzielimy na 10-12 równych części. Formujemy niewielkie kulki. Na każdą kładziemy słonecznik, sezam lub płatki i dajemy kilka kropel oliwy.
8. Wykładamy blachę papierem do pieczenia lub naoliwiamy.
9. Wyłączamy piekarnik.
10. Układamy bułki w odstępie kilku centymetrów i wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika.
11. Pozwalamy ciastu jeszcze wyrosnąć w ciepłym piekarniku - około 10 minut.
12. Ustawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy bułki 10-15 minut - aż staną się złociste:)

Burgery podajemy w bułce, z dodatkiem sałaty, ulubionych warzyw i sosu.











Zobacz inne

4 komentarzy

  1. w przepisie na burgery gotuje się ziemniaki? Czy buraki?...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aaa super, że ktoś to zauwazył, widać, że czytane:) dziękuję, poprawiam

      Usuń
    2. :) :) Wczytałam się, bo fajowy przepis!

      Usuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl