Pyszna daktyliada czyli czekolada z daktyli

5/21/2014







Kto nie kocha czekolady? Tęsknię za słodkościami, ale wiem też, że rezygnacja z mleka wcale nie oznacza zaprzestania łasuchowania czekoladowych kremów. Daktyle, które naturalnie są bardzo słodkie, świetnie nadają się na bazę do przygotowywania przeróżnych pyszności.

Przepis jest bardzo prosty, krem można jeść po 20 minutach od rozpoczęcia przygotowań:)

Składniki:
1,5 szklanki suszonych daktyli bez pestek
1 szklanka gorącej, ale nie wrzącej wody
0,5 szklanki mleka sojowego
0,5 szklanki orzechów laskowych
3 łyżki kakao - 100%, gorzkiego

Przygotowanie:
1. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na 15 minut.
2. Wrzucić miękkie daktyle do blendera, dolać mleko, dodać orzechy i kakao - zmiksować na gładką masę.
3. Smacznego!





Zobacz inne

3 komentarzy

  1. ile pieniedzy taka nutella mnie wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  2. 2 paczki daktyli to około 5 zł, paczka orzechów laskowych około 4 zł (nie wykorzystasz całej), mleko sojowe około 8 zł (też całego nie wykorzystasz), no i kakao, którego potrzeba 3 łyżki. Jeśli kupisz wszystkie składniki, to prócz daktyli nie zużyjesz całości opakowań, więc możesz przygotować daktyliadę kilka razy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No to pięknie! Kolejny przepis trafia na listę: MUSZĘ TO ZROBIĆ ;D

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl