Placki z liści botwiny i warzyw

5/08/2014



Nie lubię marnować jedzenia, więc przy okazji robienia botwiny postanowiłam zrobić coś z pozostałych liści i warzyw z bulionu. Wyszło niespodziewanie pysznie:)



Składniki:
Liście z 2 pęczków botwiny
2 małe surowe marchewki
1/4 surowego selera
ugotowane warzywa z bulionu: u mnie 1 ziemniak, 3 małe marchewki, mały kawałek selera
1 łyżka otrębów orkiszowych (bezglutenowo: możesz dać płatki ryżowe)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej (bezglutenowo: daj więcej mąki ziemniaczanej)
1/2 szklanki wody
pieprz
sól
olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Liście botwiny kroimy drobno, wykładamy na sitko i posypujemy solą. Po 5-7 minutach odciskamy i wkładamy do miski.
2. Dodajemy startą surową marchewkę i selera.
3. Dodajemy miękkie warzywa z bulionu.
4. Teraz czas na otręby, mąkę i wodę.
5. Wszystko mieszamy - wszystkie składniki nie powinny "tonąć w masie" - masa powinna je jedynie zlepiać.
6. Na rozgrzany olej wrzucamy małe partie masy i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Z podanych składników wychodzi około 12 niedużych placków




Zobacz inne

1 komentarzy

  1. Bardzo fajny przepis:) ciesze sie ze sie poznalysmy! A tarte kaszkowa testuje w tym tygodniu :) Martyna

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl