Pasta z brokuła do pieczywa lub do makaronu

5/28/2014



Za zielonymi różyczkami nie wszyscy przepadają, ale połączenie ich z odpowiednimi warzywami i przyprawami sprawia, że nabierają one zupełnie innego smaku. Brokuły warto jeść, ponieważ zawierają mnóstwo wapnia, potasu i witamin - w tym potężną dawkę witaminy C (aż 89,2 mg w 100 g, czyli więcej niż w cytrynie). Co ciekawe są one na szczycie rankingu warzyw i owoców pod względem mocy w przeciwdziałaniu rakowi. Więc nawet jak nie lubimy - to jemy:) I nie musimy się zmuszać, bo dobrze przygotowane będą świetnie smakować.

Pastę można wcinać z pieczywem lub podgrzaną zastosować jako sos do makronu.





Składniki:
1 niewielki brokuł
1 pomidor
0,5 cebuli
0,5 szklanki oliwek (około)
Dużo świeżej bazylii
Sól
Pieprz

Przygotowanie:
1. Gotujemy brokuł, studzimy.
2. Kroimy pomidora i cebulę w kostkę.
3. Brokuła, pomidora i cebulę razem blenderujemy.
4. Dodajemy pokrojone na pół oliwki i posiekaną bazylię.
5. Doprawiamy do smaku.



Zobacz inne

0 komentarzy

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl