Genialna zapiekanka z ziemniaków, szpinaku, cebuli i pieczarek z wegańskim sosem beszamelowym

5/18/2014



Zrobienie tej zapiekanki zajmuje nieco czasu, ale uwierzcie - warto. Być może nie wygląda zbyt pięknie, ale smak ma idealny. Sos beszamelowy na mleku sojowym świetnie komponuje się ze składnikami. Zapiekanka jest sycąca, można ja podawać na ciepło i na zimno.

Składniki:
Zapiekanka:
1,5 kg ziemniaków
350-400 g pieczarek
2 duże cebule
1 opakowanie szpinaku mrożonego (450 g)
olej do smażenia
Przyprawy:
1 paczka przyprawy do ziemniaków (konieczna!)
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli

Sos beszamelowy:
5 łyżek mąki pełnoziarnistej
5 łyżek oleju
3 szklanki mleka sojowego naturalnego
sok z całej cytryny
pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1. Obrane ziemniaki gotujemy na półtwardo. Po ugotowaniu studzimy i kroimy w plastry (nie za cienko)
2. Kroimy pieczarki i podsmażamy je z połówką łyżeczki pieprzu i soli.
3. Pokrojoną w talarki i rozdrobnioną cebulę podsmażamy.
4. Podsmażamy szpinak + dodajemy pół łyżeczki, soli, pieprzu i 2 łyżeczki soku z cytryny.


 

Sos beszamelowy:
1. Rozgrzewamy olej na patelni. Następnie dodajemy do niego mąkę i szybko mieszamy. Widelcem rozdrabniamy, by pozbyć się grudek.
2. Dolewamy mleko sojowe, ciągle mieszamy.
3. Wlewamy sok z cytryny i wsypujemy gałkę.
4. Sos szybko powinien zrobić się gęsty.


Układanie warstw:
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków i obsypujemy je obficie przyprawą. Gdzieniegdzie (nie na cała warstwę) wykładamy sos beszamelowy - mniej więcej 1/4 tego co mamy.

Teraz wykładamy pieczarki i cebulę. Potem szpinak.



Teraz kolejna warstwa ziemniaków. Znów posypujemy je przyprawą.Całość zakrywamy sosem beszamelowym. Wstawiamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30-40 minut (aż sos będzie złotą skorupką).







Zobacz inne

8 komentarzy

  1. Dodałam nawet więcej mąki, a sos nie chciał się zagęścić, więc zaryzykowałam dodaniem mąki ziemniaczanej. Zgęstniał, ale zrobił się gumowaty :( Zapiekanka wylądowała w piekarniku, dam znać czy wyszła, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Składnikiem, który powoduję zagęszczenie sosu jest sok z cytryny - następnym razem dodaj go więcej i szybko mieszkaj :)

      Usuń
  2. Sok z cytryny zagęszcza? A to się zaskoczyłam :) Dałam całą cytrynę, ale może była za mała, czy coś. Następnym razem dodam więcej. Zapiekanka wyszła super smaczna, tylko sos jest konsystencji gęstego budyniu czy stopionego sera żółtego. Można było dodać do niego płatków drożdżowych :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam drugi raz, tym razem ze zwykłej mąki pszennej, dodałam więcej cytryny i sos wyszedł gęsty :) Niestety nie przypiekł się tak ładnie jak u Ciebie, ale i tak było super smacznie!

      Usuń
  3. w sosie beszamelowym make pszenna mozna zastapic bezglutenowa?jaka uzyc?

    OdpowiedzUsuń
  4. dodam ze gotowe odpadaja poniewaz zawieraja bialy ryz,natomiast maka z ryzu brazowego mielona przeze mnie w domu juz wchodzi w gre;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cytryna zniszczyła smak :-(

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam, właśnie konsumuję. Pychota.

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl