Pasta z białej fasoli

2/11/2013

Pasta z białej fasoli często nazywana jest smalcem wegetariańskim, jednak ja w zupełności nie jestem fanką zapożyczania nazw dla potraw wegetariańskich z tych mięsnych.



Składniki:

  • Pół opakowania białej fasoli (najlepiej jak największej)
  • 2 duże cebule
  • 5 łyżek oliwy
  • pół słodkiego jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz (opcjonalnie garam masala, czerwona papryka)


Przygotowanie:
Fasolę namoczyć na noc w wodzie (2 razy więcej wody niż fasoli). Na drugi dzień fasolę należy ugotować (gotuje się około godzinę - aż zmięknie). Po ugotowaniu przekładamy na sitko i oblewamy zimną wodą. I teraz - najlepsze :)

Fasolę należy obłuskać - każde ziarenko trzeba pozbawić skórki. Jest to konieczne, żeby pasta była w pełni i zdrowa i smaczna. Fasola bez skórki jest lepiej tolerowana przez żołądek, a masa z niej jest o wiele lepsza, więc warto się nieco napracować (mi to zajęło około 2 godzin z przerwami).

Obrana już fasolę wkładamy partiami do blendera - dodajemy 2 łyżki ciepłej wody i miksujemy na gładką masę. W miarę potrzeby można dodawać więcej wody, żeby blender się na zacinał i ładniej miksował. W czasie blenderowania dodajmy 2 ząbki czosnku i troszkę soli (pół łyżeczki). Masa gotowa? Idziemy dalej :)

Kroimy cebulkę w drobną kostkę i podsmażamy na 3 łyżkach oliwy - wystarczy, że lekko się zarumieni. Do tego dajemy masę z białej fasoli dokładnie mieszamy aż wszystko się połączy. Dodajemy również starte na drobnych oczkach jabłko. Znów mieszamy. Smakujemy - dodajemy sól wedle swojego smaku, pieprz, może być garam masala (dla lubiących indyjskie smaki).

Dodajemy troszkę wody - nie więcej niż 1/4 szklanki i znów mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu około 4-
5 minut aż woda lekko wyparuje i masa będzie gęstsza. Na koniec dodajmy jeszcze 2-3 łyżki oliwy.

Po przestygnięciu pakujemy w słoiczki - z tych proporcji wyjdzie około 2 małych lub 1 duży. Na wierzch polewa oliwą - 2 łyżki i zakręcamy. Pakujemy do lodówki.

Pasta jest świetna do chleba, bułek, rożnego pieczywa - świetnie smakuje z ogórkiem i innymi warzywami.


Zobacz inne

2 komentarzy

  1. Pół opakowania to znaczy, że ile jej jest wagowo? Ja mam z własnej hodowli :-D ok

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Opakowanie ma zazwyczaj 400 g, więc użyj 200 g:) pozdrawiam

      Usuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl