Indyjskie kotleciki

2/12/2013

W roli głównej znów biała fasola (zostało mi pół torebki ugotowanej fasoli). Tym razem zupełnie pod inną postacią i w innym smaku. Indyjskie przyprawy uwodzą zapachem i czarują smakiem. Przekonajcie się sami:)




Składniki:
Pół torebki ugotowanej białej fasoli
2 ząbki czosnku
2 duże cebule
Natka pietruszki
Pół łyżeczki kminu rzymskiego
Pół łyżeczki garam masala
1/4 łyżeczki kolendy
Bułka tarta
olej
sól/pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ugotowaną fasolę miksujemy w blenderze na gładka masę (można dodać nieco oleju żeby łatwiej było blenderować). Kroimy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do zarumienienia. Do zmiksowanej fasoli dodajemy przyprawy, cebulkę, posiekaną natkę pietruszki i drobno posiekany czosnek. Całość mieszamy. Formujemy małe kotleciki i obsypujemy je bułką tartę
Rozgrzewamy olej - musi być naprawdę dobrze rozgrzany by kotleciki się nie rozsypały - fasola jest bardzo delikatna i łatwo doprowadzić do rozwalenia się kotletów. Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy zatem kotleciki i po chwili przekładamy je drugą stronę. Smażenie trwa chwilę - zbyt długie doprowadzi albo do spalenia albo do rozwalenia się kotletów.

Podajmy z ryżem przyrządzonym po indyjsku i sosami. Świetnie smakują również w tortilli, picie czy po prostu z nanami.

Zobacz inne

1 komentarzy

  1. cudownie aromatyczne! Jedyny problem był z ich smażeniem, ale wreszcie pokropiłam je oliwa i upiekłam w piekarniku- mniam!

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl